Egy mikroba útja a laboratóriumtól a termőföldekig

  Az Indigo Biotrinsic® termékcsaládja olyan, mikrobákból készült vetőmag kezelésére szolgáló készítményet foglal magába, melyek használata révén a természet erejét kihasználva segítünk a növényeknek ellenállóbbá válni a környezeti stresszhatásokkal szemben. Gyakran felvetődik a kérdés: hogyan fejlesztjük a mikrobákat ipari mértékben forgalmazható készítményekké?


  A folyamat számos kihívást rejt, például a mikrobákat az egész termelési folyamat során élő állapotban kell tartani, hogy kölcsönhatásba léphessenek a magokkal. Sikerült egy olyan rendszert kifejlesztenünk, melyben a mikrobákat a laboratóriumtól egészen a felhasználás helyéig egészségesen tartjuk.

  Mikrobafejlesztés ipari mértékben
  Elsőként tudósaink megállapítják, mely mikroba lenne alkalmas a vetőmagok kezelésére. Ezt követően a termékek fejlesztéséért felelős szakembereink feladata megvalósítani a mikrobák ipari mértékű és magas koncentrációjú tenyésztését. Emellett biztosítaniuk kell, hogy a mikrobák megfelelő állapotban maradjanak a csomagolás, a kereskedőkhöz és termelőkhöz történő szállítás, valamint a gyakran nagyméretű mezőgazdasági berendezésekkel megvalósuló felhasználás, csávázás során.

  1. lépés: Fermentálás - A készítmények létrehozásához szükséges nagy mennyiség és magas koncentráció eléréséhez a mikrobákat az ipari sörfőzéshez hasonló eljárás során erjesztjük. Termékfejlesztőink gondosan nyomon követik a mikrobákat, így az erjedés során a tápanyagokat és a körülményeket a lehető legegészségesebb és legerősebb mikrobák létrehozásához tudják igazítani.

  2. lépés: Stabilizálás - Az erjedés végeredményeként egyes mikrobáknak több segítségre van szüksége az ezt követő fázisok során. Egyes esetekben ez különböző adalékanyagokkal történő kezelést jelent, máskor további folyamatoknak kell alkalmaznunk, hogy a mikrobák a csomagolás, a szállítás, a felhasználás és az vetés során is ideális állapotban maradjanak.

  3. lépés: Összetétel kialakítása - Ebben a fázisban a mikrobákat előkészítjük a megfelelő felhasználásra. Előfordul, hogy bizonyos jellemzők kialakulása érdekében egyéb adalékanyagokat alkalmazunk. Máskor a maghoz alkalmas dózis megalkotásához felhígítjuk, így érjük el a megfelelő koncentrációt. Az Indigo vetőmagkezelésre alkalmas szerei két formulációban érhetők el: vizes oldat és ún. FP por.

  4. lépés: Kereskedelmi mérték - Miután a mikrobák elérik a felhasználásra alkalmas állapotot, a nagy mennyiségű gyártásra egy ipari létesítményben kerül sor, így sikerül biztosítani a kereskedelmi gyártást. Ezt egy rendkívül szigorú minőség-ellenőrzés követi, majd a terméket becsomagoljuk, hogy az ellátási láncban a helyi kereskedőkhöz, illetve közvetlenül a gazdákhoz kerülhessenek.

  A biotrinsic® termékek tesztelési folyamata
  Mivel az Indigo ezeket a termékeket a vetőmag kezeléséhez fejlesztette ki, nem csupán szigorú laboratóriumi tesztelésen esnek át, de széleskörű, terepen végrehajtott kísérleti használatnak is alávetjük őket. A magokat többféle módon kezeljük, így biztosítjuk az alábbiakat:

  1) A megfelelő adagolásban a kezelés egységesen bevonja a magot.

  2) A kezelt mag a megfelelő fizikai tulajdonságokkal rendelkezik a hatékony eredmény eléréséhez, beleértve a homogenitást, a kezelt magok vetésének lehetőségét és az egész folyamat után életképes mikrobákat.

  Út az üzemtől a termőföldekig
  Ahhoz, hogy a mikrobák a csomagolás és a szállítás teljes folyamata során élő állapotban maradjanak, nyugalomban kell tartani őket. Ez egy "nyugalmi" állapot, vagyis a mikrobák a csomagolásban nem nőnek, viszont a talajban, miután tápanyaghoz és vízhez jutnak, aktiválódnak.

  Minden vetőmag kezelésre szolgáló készítmény a három elérhető formátum egyikében kapható, amely a mikroba típusától, az értékesítés típusától és a felhasználás módjától függ:


  1) Vizes oldat - Ez egy gyakran használt folyékony csávázószer, mely az általánosan elterjedt vetőmagkezelő berendezésekkel használható. A diszpergálószerként elérhető mikrobák, más mikrobákkal ellentétben, általában tolerálják a nedvességet.

  2) FP por - Ez a formuláció a nedvességre és egyéb tárolási körülményekre érzékeny mikrobák esetében használható. Ahhoz, hogy a mikrobát a vetőmag vetéséig élő állapotban tarthassuk, a csomagolástól a vetéssel egyidejű alkalmazásig szárazon tartjuk, majd kézzel vagy a kifejezetten por állagú szerekhez használható berendezésekkel a por formulációt közvetlenül a mag felületére visszük, folyadék hozzáadása nélkül.

  👉  biotrinsic™ termékek